het project

Het project ‘Klik, dit ben ik!’ is inmiddels niet meer weg te denken uit de Zaanstreek. Grafisch ontwerpster en fotograaf Daan Wormsbecher schreef en ontwikkelde het ruim negen jaar geleden in opdracht van het Kunstcentrum.


Een naam met inhoud
Daan geeft les aan leerlingen van VMBO tot aan VWO. Bij dit project vormen deze leerlingen dan ook het uitgangspunt. De naam van het project zegt al direct iets over de inhoud ervan: de leerlingen brengen zichzelf in beeld door middel van fotografie. Elk schooljaar wordt het project aangepast; naar de tijd én naar het aanbod van de leerlingen.

De leerling in de hoofdrol
Het maken en bespreken van foto’s is de rode draad binnen ‘Klik, dit ben ik!’. De leerlingen krijgen na elke les de opdracht om zelf foto's te maken; zo komen ze steeds meer over zichzelf te weten. Daan vertelt: “Wat begint bij het namaken van een reclame-, journalistieke- of kunstfoto waarbij ze zelf de hoofdrol spelen, eindigt met een portret van zichzelf. Dit verloop is bewust: als je je kunt verplaatsen in iemand anders, is de stap naar een zelfportret namelijk makkelijker. Daarnaast krijgen de leerlingen de opdracht in de kunstuitleen een kunstwerk uit te zoeken wat bij ze past of wat ze mooi vinden. Dit werk maken ze na in de vorm van een foto waarin ze zelf de hoofdrol spelen. De leerlingen leren zichzelf en elkaar heel goed kennen tijdens het project. Ze moeten diverse vragen beantwoorden. Wat vinden ze belangrijk? Hoe ziet hun dag eruit? Waaraan besteden ze veel tijd of geld? Wat kunnen ze echt niet en waarin zijn ze  juist goed? Ze nemen een kijkje in elkaars leven en leren zo ook elkaars verschillen te waarderen.”

Grote selectie tijdens expositie
In totaal nemen elk jaar ruim 300 leerlingen deel aan dit project. Aan het eind van het project ‘Klik, dit ben ik!’ hebben de leerlingen diverse bijzondere foto's van zichzelf. Een grote selectie van het werk van de leerlingen is tijdens de eindexpositie te zien.